Lidé jí ořechy již po staletí. Jejich výhodou je, že je najdeme prakticky v každém klimatu, kromě těch nejextrémnějších. Nejvíce jich však preferuje mírné klima, jako je například u nás. To je výhoda, neboť si některé druhy, jako jsou například vlašské či lískové, můžeme pěstovat doma na zahrádce.

 

Jsou však i tropické druhy, které u nás pěstovat nejdou. Patří sem například pistáciové či kešu oříšky. Abychom získali ty, nemáme jinou možnost, než jít do obchodu a koupit je tam. To však může některé lidi odradit, neboť nevíme, jaké druhy konzervačních látek a pesticidů byly při jejich pěstování a dopravě použity. Avšak nemusíme se bát, neboť existují možnosti, jak poznat ty kvalitní.

 

orisky1

 

Pokud je kupujeme v běžném obchodě balené, pak se stačí podívat na složení. Co je tam kromě ořechu samotného uvedeno? Sůl? Emulgátory? Ideálně by tam těchto přísad mělo být co nejméně. Mějte však na paměti, že nějaké tam být musí. Bez nich by je nebylo možné přepravit prakticky přes půl světa, aniž by se zkazily.

 

S pesticidy je to poněkud horší, ale i tady existuje řešení. Vždy tam máte uvedenou zemi původu. Stačí si tedy najít, jaké jsou v daném státě pravidla, týkající se právě pesticidů, a především jací jsou tam hlavní škůdci a hlavně, jaké jsou povolené látky, kterými je možno stromy stříkat. Zajímejte se také, kdy je postřik povolen, zda ještě před kvetením, nebo zda je možné rostlinu ošetřit i v průběhu zrání plodu.

 

Je sice pravda, že to je poněkud detektivní práce, se kterou se ne každému chce dělat. Je to však v současné době jediná možnost, jak tyto informace zjistit. Navíc, ani hledání samo není v době internetu až tak náročné.

 

orisky4

 

Pokud jde o ty sypané, které se prodávají prakticky v každém obchodním centru, pak zde nepomůže nic jiného, než zeptat se prodavačky. Nebo zkrátka věřit, že veškeré prodávané zboží musí odpovídat našim normám.