Znalost základů zpracování ginu a jeho historie nám proto pomáhá zorientovat se v tomto světě. Charakteristickou složkou ginu jsou jalovcové bobule, které dodávají destilátu nezaměnitelnou chuť a vůni.

HISTORIE GINU

První stopa, kterou máme o používání jalovce pochází z roku 1055. Někteří mniši v okolí Salerna ho díky svým léčivým vlastnostem používali k přípravě léků. Svědectví se nachází v lékařské literatuře nazvané „Compendium Salernita“.
Během černého moru, v polovině čtrnáctého století, se začala šířit jalovcová vinná voda. Tento produkt se používal jako posilující tonikum díky mnoha léčivým vlastnostem jalovce. Největší využití jalovce k přípravě léčiv bylo soustředěno v Belgii a Holandsku.

gin3

Už ve druhé polovině roku 1200 byly napsány dvě knihy zabývajících se jalovcem. V těchto knihách existují popisy léčivých vlastností odvaru z plodů jalovce. Jedná se o první produkt, který již začíná připomínat to, čím se stal tento nápoj později. V roce 1552 zmínil lékař jménem Philippus Hermanni alkoholický nápoj s jalovcem, který nazval ginem. Gin Lihovarek.cz si tak začal nalézat obdivovatele a konzumenty.
V roce 1585 byli do Holandska vysláni britští vojáci a ti viděli nizozemské vojáky popíjet jalovcový destilát, kterým si dodávali kuráž do boje. Britové si po návratu domů tento nápoj přivezli a začali ho vyrábět.

gin4

V roce 1690 byl do země zakázán dovoz cizích likérů, hlavně kvůli neshodám s Francií. Britové tak ve velkém začali destilovat obiloviny a vyrábět stále větší množství ginu. Doba byla zlá a dělníci dostávali část platu ve formě vyráběného produktu. Důsledky této ekonomické strategie však byly velice závažné a na alkoholu bylo závislých stále více Britů, a to včetně dětí. Vláda se poté pokusila napravit způsobené škody, které narušily zdraví, veřejný pořádek a další aspekty každodenního života. Pokus bohužel selhal na všech frontách a náprava byla velmi zdlouhavá a za pomocí přísných nařízení a trestů.

JAK SE VYRÁBÍ GIN

Existují různé druhy ginu, tedy způsoby výroby. Nejznámějším a nejvíce konzumovaným ginem je London dry. Dnes London dry neuvádí původ, protože může být destilován po celém světě, ale ukazuje způsob výroby.

První fází výroby tohoto ginu je příprava zrna a jeho zpracování na destilát. Výsledkem je téměř čistý alkohol (96% alkohol). A od této chvíle každý výrobce určuje charakteristické rysy svého ginu.

Druhá fáze vyžaduje druhou destilaci alkoholu s přidáním bylin, koření nebo ovoce, které mu dodají chuť a vůni. Někteří výrobci se rozhodli dochucovací ingredience macerovat ve vydestilovaném alkoholu, což mu dodává chuť. Existují však i produkty, kdy se ingredience přímo destilují s alkoholem.
Na konci těchto kroků je produkt přemístěn do nádob, kde je dokončen přidáním demineralizované vody, aby se dosáhlo správného obsahu alkoholu v ginu. Současné standardy jsou nejčastěji 40 ° alkoholu. Někteří výrobci nadále udržují vyšší hladinu alkoholu, ale je to obchodní volba.

Získání dobrého produktu je výsledkem správné kombinace výběru vůní a chutí, vyvážených dávek a surovin vynikající kvality. Každá společnost recept svého ginu velmi tají.